12 Temmuz 2012 Perşembe

Dünyanın İlk Sanal Marketi


     Sanal market fikri, aslında bir rekabet ürünü. Güney Kore, nüfusu göz önüne alındığında dünyadaki eşsiz pazarlardan biri. Güney Kore’de market dendiğindeyse akla gelen ilk iki firma; E-Mart ve Home Plus. Birbiriyle rekabet içinde olan bu iki firmadan E-Mart, Home Plus’tan daha fazla mağazaya sahip ve alanında birinci sırada. Bunu tersine çevirmeye çalışan Home Plus, öyle dahiyane bir fikir bulmuş ki, mağaza sayısını arttırmadan, müşteri sayısını katlamış. Nasıl mı?

2012-04/Worlds-First-Virtual-Store-1.jpg

     ‘Mağaza sayımızı arttırmadan bir numara olabilir miyiz?’ fikrinden yola çıkan Home Plus, sanal market fikrini hayata geçirmiş. Bu iş için metro istasyonlarına yerleştirilen billboardları kullanan Home Plus, ürünlerin gerçek boylarının fotoğraflarını bu billboardların içerisine yerleştirmiş. Tabi ki QR kodlarla birlikte. Akıllı telefonunuza indirebileceğiniz uygulamayla, QR kodunu okuttuğunuz dilediğiniz ürünü satın alabiliyorsunuz. Peki, ürünler nasıl elinize ulaşıyor? Siz satın alma işlemini gerçekleştirdikten sonra, evinize döner dönmez paketiniz de arkanızdan geliyor. Ben hemen eve dönmeyeceğim diyorsanız, paketinizin ulaşmasını istediğiniz saati de belirleyebiliyorsunuz.

    Uygulamanın bir güzel yanı daha var; daha önce satın aldığınız bir ürünü, tekrar satın almak için, metro istasyonlarındaki sanal marketlere uğramanız gerekmiyor. Akıllı telefonunuzdaki uygulamadan, daha önce satın aldığınız ürünü seçip, tekrar sipariş edebiliyorsunuz. Böylece siz hiç evinizden ya da ofisinizden çıkmadan, ürününüz size geliyor.

   Güney Kore’nin çalışmaktan alışverişe vakit bulamayan yoğun insanları Home Plus’ın bu uygulmasını çok sevmiş olacak ki, Home Plus satışlarını çok kısa sürede arttırmış. Home Plus şimdi, online markette birinci sırada ve gerçekte de birinci olmaya çok yakın.

      Peki, ne dersiniz, böyle bir sanal market ülkemizde olsa tercih eder miydiniz? Yorumlar ikiye ayrılıyor; kimileri bir yerlere koştururken, metroda bekledikleri süre içerisinde alışveriş yapma fikrine çok sıcak bakıyor. Ağır poşetleri evinize taşımayacağınız bu alışveriş şeklinin aslında büyük yararları var. Diğer yansa, satın alacağı ürünleri eline alıp, bakıp, koklayıp hatta tadarak satın almak istiyor ki, sanal market uygulaması bu müşteriler için ne zaman bir çözüm bulur bilinmez.

     Sanal market ülkemize gelir mi gelmez mi bilinmez ama torunlarımıza ‘Biz zamanında markete gidip alışveriş yapardık, ağır poşetleri arabaya yükler, eve getirir, arabadan eve taşırdık. Alışveriş yapmak çok vaktimizi alırdı’ diye anlatacağımız kesin.:):)